Belvárosi látnivalók

Milyen látnivalók várják Debrecenben az Aquaticum vendégeit?

Debrecen ma Magyarország második legnagyobb városa, a keleti országrész tudományos és kulturális központja, fesztiválváros. A várost napjainkban dinamikus fejlődés, megújuló városkép jellemzi. A belvárosban sétálóövezetté alakított főtér lenyűgözi a látogatókat, hangulatos teraszaival, nyáron ezernyi virággal feldíszített utcáival mediterrán hangulatot áraszt. A belvárosban népszerű Hal köz kávézóival, teraszaival, színpompás vízjátékával, látványos bérházaival és kortárs magángalériáival igazi kikapcsolódási pont mindenki számára.

A cívisvárosba látogatóknak érdemes megismerkedniük a gyönyörű óvárossal. A városközpontban lévő Kossuth téren megcsodálhatják az 1912-ben emelt Kossuth szobrot, és a város szimbólumává vált Református Nagytemplomot, melynek helyén már a 12. században is templom állt. A Nagytemplom mögött található a Debreceni Református Kollégium, melynek falai között egyik legnagyobb költőnk, Csokonai Vitéz Mihály is tanult.

Debrecen belvárosa kiállításokban is bővelkedik. Az 1930-ban megnyílt Déri Múzeum állandó és időszakos kiállításokkal várja a látogatókat. A múzeum talán leglátogatottabb kiállítása a Munkácsy Teremben kiállított trilógia, melyen Munkácsy Mihály Krisztus szenvedéstörténetét dolgozta fel.

 

 

A Szabó Magda Emlékház a Kossuth-díjas írónő egykori iskolájában, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumában található. Az emlékház korabeli bútorokkal, személyes tárgyakkal, fényképekkel, idézetekkel és interjúkkal idézi meg az írónő személyét, munkásságát és műveit. Az emlékház megnyitásával egy időben felavatták a Dóczy Gimnázium falán az írónő portréját ábrázoló domborművet, valamint szeretett szülővárosa, Debrecen főterén egész alakos ülőszobrát.

Szent Anna-székesegyház gyönyörű barokk katedrális a Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye széktemploma, plébániatemplom. Története 1715-re nyúlik vissza, amikor a kálvinista Debrecen a szabad királyi városi rang feltételeként visszaengedte a katolikusokat a városba. A templomot 1993-ban II. János Pál pápa emelte székesegyházi rangra a Debrecen-nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye megalapításával. 2011-től a templomban látható a torinói lepel hiteles másolata.

A Csokonai Nemzeti Színház Debrecen első és legnagyobb kőszínháza. A romantikus stílusban épült kőszínház megnyitójára 1865. október 7-én került sor. A színház 2012-ben kapott nemzeti színházi státuszt.