Belvárosi látnivalók

Milyen látnivalók várják Debrecenben az Aquaticum vendégeit?

Debrecen ma Magyarország második legnagyobb városa, a keleti országrész tudományos és kulturális központja, fesztiválváros. A protestantizmus fellegvárát gyakran emlegetik „kálvinista Róma”-ként is. A várost napjainkban dinamikus fejlődés, megújuló városkép jellemzi. A belvárosban sétálóövezetté alakított főtér lenyűgözi a látogatókat, hangulatos teraszaival, nyáron ezernyi virággal feldíszített utcáival mediterrán hangulatot áraszt.

A cívisvárosba látogatóknak érdemes megismerkedniük a gyönyörű óvárossal. A városközpontban lévő Kossuth téren megcsodálhatják az 1912-ben emelt Kossuth szobrot, és a város szimbólumává vált Református Nagytemplomot, melynek helyén már a 12. században is templom állt. A Nagytemplom mögött található Debreceni Református Kollégium, melynek falai között egyik legnagyobb költőnk, Csokonai Vitéz Mihály is tanult.

A város központi utcájának neve, melyről már 1527-ben is tettek említést, annak történetére utal, hiszen korábban az utca két oldalán kereskedők, kézművesek árulták portékáikat. Bár a Piac utca az évszázadok alatt sokat változott, korábbi jellegére a máig álló gyönyörű kereskedőházak, villajellegű épületek ma is emlékeztetik az ide látogatókat.

A belvárosban található, romantikus stílusban épült, gyönyörű Csokonai Nemzeti Színházat is érdemes megtekinteniük a városunkba látogatóknak. Az épület homlokzatát két allegorikus nőalak és hat költőszobor díszíti.

Nagyállomás felé haladva érdemes megcsodálni a Szent Anna utcán található Szent Anna Székesegyházat is, melynek helyén a 18. században még egy barokk stílusú templom állt. Jelenlegi formáját a 19. században kapta meg.

Debrecen belvárosa kiállításokban is bővelkedik. Az 1930-ban megnyílt Déri Múzeum állandó és időszakos kiállításokkal várja a látogatókat. A múzeum talán leglátogatottabb kiállítása a Munkácsy Teremben kiállított trilógia, melyen Munkácsy Mihály Krisztus szenvedéstörténetét dolgozta fel.

A kortárs művészet fellegvára a szintén a Déri Múzeum szomszédságában található Modem. Folyamatosan megújuló, időszakos kiállításokkal várja az érdeklődőket, emellett pedig többek között múzeumpedagógiai programokkal, tárlatvezetéssel és filmklubbal teszik színesebbé az itt töltött időt.

Debrecen számtalan lehetőséget kínál vásárlás terén is. A kis üzletektől az iparművészeti bolton át a nagy bevásárlóközpontig mindent megtalál városunkban. A városközpontban fekvő két bevásárlóközpont, a Debrecen Pláza és a Fórum ruházati üzletekkel, lakberendezési cikkekkel, kávézókkal, könyvesboltokkal, mozival várják a vásárlókat.

Azoknak, akik vásárlás közben szeretnék megcsodálni a cívisváros gyönyörű kereskedőházait, a Piac utcán a Nagytemplom szomszédságában található Kálvin tértől kezdődően egészen a Nagyállomásnál lévő Petőfi térig húzódó üzleteket javasoljuk. Itt egy kellemes városnéző séta közepette mindenki megtalálja a neki megfelelő kínálatot.